Pikantna ryba po marokańsku

0 (0 ocen)

Rybę przygotował mój narzeczony, lubi eksperymentować w kuchni i świetnie sobie z tym radzi.

Składniki:

  • 150 g kuskusu, oliwa, cytryna, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1 świeża papryczka chilli, pęczek bazylii, 1 łyżeczka nasion kminu, pół łyżeczki cynamonu, 2 x 150 g filety rybne, 200 g krewetek (obranych), puszka (400 g) krojonych pomidorów, pół puszki groszku zielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantna ryba po marokańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy kuskus, dodajemy łyżkę oliwy, sok z połowy cytryny, sól i pieprz. Zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 10 minut żeby kuskus wchłonął wodę.
  • 2. Do dużego rondla z niewielką ilością oliwy wrzucamy: czosnek pokrojony w cienkie plasterki, drobno posiekaną papryczkę chilli, grubo posiekane listki bazylii, kmin i cynamon. Mieszamy i podduszamy przez minutę wszystkie składniki a następnie na wierzch kładziemy filety. Całość posypujemy krewetkami. Na to dodajemy pomidory z puszki i groszek oraz sok z połowy cytryny. Lekko mieszamy.
  • 3. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut-aż ryba będzie gotowa i krucha. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Kuskus mieszamy widelcem aby stał się sypki. Nakładamy porcję na talerz, na wierzch kładziemy rybę z warzywami i polewamy sosem, posypujemy listkami bazylii.

Porady

Dla osób lubiących pikantne dania polecam użyć więcej papryczek chilli. Filety mogą być z dowolnej ryby o białym mięsie lub łososia. Groszek możemy zastąpić bobem lub zieloną fasolką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować