PIKANTNE BURGERY ZIEMNIACZANE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Alternatywa dla mięsnych burgerów. W sam raz na obiad jak i na kolację.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 40 dag obranych ziemniaków
    1 żółtko
    2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
    1 duży ząbek czosnku, posiekany
    1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
    1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
    75 g żółtego sera, startego na małych oczkach
    sól,
    świeżo mielony pieprz,
    słodka i ostra papryka w proszku
    pół łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)
    bułka tarta do obtoczenia
    olej do smażenia

Pikantne burgery ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę i odstawiamy ziemniaki na około 10 minut do przestygnięcia.
  • 2. W tym czasie cebulki kroimy w drobną kosteczkę, szczypior w paseczki.
  • 3. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem. Dodajemy do nich cebulę, szczypior, natkę, chili, czosnek, ser, masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Możemy do niej dodać skórkę otartą z cytryny.
  • PIKANTNE BURGERY ZIEMNIACZANE W PANIERCE GOTOWE DO SMAŻENIA 4. Wbijamy żółtko, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotlety, lekko spłaszczamy i obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
  • 5. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy