Pikantne crumble z cukinią

5 (1 ocen)

Crumble kojarzy się większości z nas z sezonowymi owocami zapieczonymi pod słodką kruszonką. Warto jednak czasem sięgnąć po wytrawną wersję, tego dania. Moje dzisiejsze połączenie to soczysta cukinia i pikantny kurczak. Całość umieszczona pod serową pierzynką. Polecam i życzę smacznego!!!

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    • 1 podwójny filet z kurczaka,
    • 2 małe cukinie,
    • 1 cebula,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • Olej,
    • Pikantna przyprawa do kurczaka,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Sól do smaku,
    • 4 łyżki mąki,
    • 1/3 kostki masła,
    • 3 łyżki startego sera żółtego,
    • Pomidorki koktajlowe do podania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Pikantne crumble z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie cukinii 1. Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie przysmażamy, by stała się szklista. Między czasie cukinię kroimy w grubą kostkę. Tak pokrojoną dodajemy do gotowej cebuli. Całość razem chwilkę przysmażamy (cukinia powinna pozostać w środku surowa), doprawiamy do smaku i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Zdejmujemy z ognia.
  • przygotowanie mięsa 2. Filet kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i pieprzem. Gotowego przysmażamy na oleju i łączymy z cukinią.
  • składniki kruszonki 3. KRUSZONKA:
    Mąkę, masło, ser oraz sól i pieprz do smaku umieszczamy w misce. Składniki rozcieramy w dłoniach do uzyskania kruszonki.
  • wyłożenie nadzienia 4. Mieszankę cukiniowo- mięsną umieszczamy w przygotowanych kokilek.
  • przed zapiekaniem 5. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy je około 25 minut w 180°C. Podajemy na ciepło w towarzystwie pomidorków koktajlowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować