Pikantne kotlety mielone z farszem serowo-pieczarkowym, są przepyszną odmianą tradycyjnych mielonych. Smakują na ciepło jako dodatek do ziemniaków, kasz itp. oraz na zimno np. na imprezie na półmisku mięs.
40 min
Składniki:
-kotlety
500 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego,
pół łyżeczki soli,
1 jajko,
bułka tarta,
solidna szczypta świeżo mielonego pieprzu,
1 łyżeczka gładkiej musztardy,
1-2 ząbki czosnku,
pół łyżki przyprawy do mięsa mielonego (Kamis lub Prymat) ew. przyprawy kebab-gyros,
łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
kawałek namoczonej bułki (nie dużo bo ma być mięso a nie bułka z mięsem),
łyżka posiekanej drobno cebuli - można ją podprażyć na suchej patelni,
-farsz
500 g pieczarek,
100 g żółtego sera,
pół cebuli,
sól,
pieprz,
łyżeczka masła lub oleju.
Pikantne kotlety mielone z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-kotlety
500 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego,
pół łyżeczki soli,
1 jajko,
bułka tarta,
solidna szczypta świeżo mielonego pieprzu,
1 łyżeczka gładkiej musztardy,
1-2 ząbki czosnku,
pół łyżki przyprawy do mięsa mielonego (Kamis lub Prymat) ew. przyprawy kebab-gyros,
łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
kawałek namoczonej bułki (nie dużo bo ma być mięso a nie bułka z mięsem),
łyżka posiekanej drobno cebuli - można ją podprażyć na suchej patelni,
-farsz
500 g pieczarek,
100 g żółtego sera,
pół cebuli,
sól,
pieprz,
łyżeczka masła lub oleju.
Komentarze