Pikantne latynopizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzać mleko. Połowę mleka wymieszać z drożdżami, a gdy one podrosną - dodać je do przesianej mąki, dosypać soli, wbić jajko i dolać oliwy oraz resztę mleka. Wyrobic ciasto, które odstawić do wyrośnięcia na około godzinę - półtorej godziny.
Pomidory z puszki poddusić na oliwie z wyciśniętymi ząbkami czosnku i doprawić chilli, solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w plasterki, a pomidorki koktajlowe umyć i dokładnie wysuszyć. Boczek pokroić na mniejsze części.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 7- 8 części i rozwałkować na placuszki, które to posmarować sosem pomidorowym. Następnie nałożyć kawałki boczku, mozzarelli oraz całe pomidorki koktajlowe (po 2 sztuki na placek). Całość posypać ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni - najlepiej na blaszce z papierem do pieczenia.
3.W połowie pieczenia ułożyć na plackach dodatkowo kawałki żóltego sera.
Komentarze