Pikantne pałki sojowo-miodowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne danie typu „samograj”, wystarczy zamarynować i upiec w piekarniku. Nic prostszego się już nie da! Do tego smakuje przepysznie, lekko słodko, pikantnie i z wyraźnie wyczuwalnym sosem sojowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki miodu wielokwiatowego
    3 łyżki sosu sojowego ciemnego
    Tabasco (ile kto lubi)
    Czarny pieprz

Pikantne pałki sojowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantne pałki sojowe 1. Miód, oliwę, tabasco oraz sos sojowy mieszamy razem tworząc marynatę. Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mięso umieszczamy w marynacie, na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc). Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach C przez około 1 h aż kurczak stanie się złoty a po wbiciu szpikulca w mięso nie wydobywa się z niego krwisty płyn. W czasie pieczenia podlewamy, co około 10 minut marynatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy