Przepyszne danie typu „samograj”, wystarczy zamarynować i upiec w piekarniku. Nic prostszego się już nie da! Do tego smakuje przepysznie, lekko słodko, pikantnie i z wyraźnie wyczuwalnym sosem sojowym.
60 min
Składniki:
10 pałek z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu wielokwiatowego
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
Tabasco (ile kto lubi)
Czarny pieprz
Pikantne pałki sojowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód, oliwę, tabasco oraz sos sojowy mieszamy razem tworząc marynatę. Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mięso umieszczamy w marynacie, na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc). Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach C przez około 1 h aż kurczak stanie się złoty a po wbiciu szpikulca w mięso nie wydobywa się z niego krwisty płyn. W czasie pieczenia podlewamy, co około 10 minut marynatą.
Komentarze