Moja rodzina je uwielbia, delikatna cukinia idealnie komponuje się z pikantnymi dodatkami.
60 min
Składniki:
Duża cukinia,
2 jajka,
ćwiartka czerwonej cebuli,
ząbek czosnku,
sól, pieprz,
olej do smażenia,
mąka do zagęszczenia masy - pszenna plus ziemniaczana, można też dodać troszkę bułki tartej.
Pikantne placki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczamy cukinię - ja z połowy obieram skórkę na reszcie warzywa ją zostawiam.
Ścieramy cukinie na dużych oczkach , przekładamy na durszlak i solimy, aby puściła soki. Cebulę drobno siekamy, dodajemy odciśnięta cukinię, przeciśnięty czosnek oraz mąkę - tyle aby ciasto dało się formować w placuszki ale nie za dużo, bo wyjdą placki z mąki. Smażymy na złoto i podajemy z ulubionym sosem - ketchup, czosnkowy. Mogą te placki stanowić również dodatek do mięska
Porady
Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarze