PIKANTNE ROGALE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne do zupki i jako samodzielna przekąska lub czekadełko przed obiadem. U nas - dodatek do... grochóweczki

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:

    - 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    - 1/2 szkl otrębów żytnich
    - 1/2 szkl mąki żytniej
    - 1/2 szkl mąki razowej
    - 3 dag drożdży
    - 1 płaska łyżka soli
    - 1 łyżeczka cukru
    - ok. 1 szkl wody z mlekiem (1/2:1/2)
    - 4 łyżki oliwy z oliwek

    FARSZ:

    - pęczek posiekanej natki pietruszki
    - 1/2 czerwonej, drobno pokrojonej papryki
    - 10-15 dag strartego, żółtego sera

Pikantne rogale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PIKANTNE ROGALE 1. Składniki ciasta (bez oliwy) dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie miało konsystencję plasteliny. Odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Ponownie wyrabiamy, tyle, że z oliwą. Rozciągamy na blacie i nadajemy mu kształt ogrągłego placka. Posypujemy papryką, natką i serem. Dzielimy na osiem części i zwijamy nadając formę rogala
  • PIKANTNE ROGALE 2. Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220st.

Porady

Rogale przed pieczeniem możemy posmarować roztrzepanym jajkiem :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy