Pikantne rogaliki z dyńką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie cierpiałam dyni. Unikałam jej jak tylko się dało. A wszystkiemu winne były zupy z tego warzywa. Jednak dzisiaj postanowiłam to zmienić i poeksperymentować. Efekt - już dyni się nie boję :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - maka pszenna jasna 550: 5 szklanek
    - drożdże swieże: 20 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżka
    - woda: 2 szklanki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    NADZIENIE:
    - dynia Hokaido: 1 sztuka
    - krążek sera z czerwoną pleśnią: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - szczypior świeży: 1 pęczek
    - sól morska - do smaku: 1 szczypta
    - pieprz - do smaku: 1 szczypta
    - chili świeże: 1 sztuka
    DODATKOWO:
    - jajko, rozbełtane: 1 sztuka
    - tymianek suszony: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pikantne rogaliki z dyńką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, aby było elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Dynię pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w wodzie. Paprykę pokroić w kostkę. Ser pokroić w plasterki.Szczypior posiekać. Chilli drobno pokroić.
  • 3. Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować w koło i pociąć na 8 części - trójkątów. Na każdym trójkącie, na szerszym brzegu układać po kilka kostek dyni, ser pleśniowy, paprykę. Posypać szczypiorem i chilli. Doprawić solą i pieprzem. Następnie zwinąć jak rogaliki.
  • dyniowe_smaki 4. Gotowe rogale odstawić na pół godziny, do ponownego wyrośnięcia. Posmarować rostrzepanym jajkiem i posypać tymiankiem.

    Piec w nagrzanym do 220st.C piekarniku ok. 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować