Nie cierpiałam dyni. Unikałam jej jak tylko się dało. A wszystkiemu winne były zupy z tego warzywa. Jednak dzisiaj postanowiłam to zmienić i poeksperymentować. Efekt - już dyni się nie boję :)
Pikantne rogaliki z dyńką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, aby było elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
2.Dynię pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w wodzie. Paprykę pokroić w kostkę. Ser pokroić w plasterki.Szczypior posiekać. Chilli drobno pokroić.
3.Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować w koło i pociąć na 8 części - trójkątów. Na każdym trójkącie, na szerszym brzegu układać po kilka kostek dyni, ser pleśniowy, paprykę. Posypać szczypiorem i chilli. Doprawić solą i pieprzem. Następnie zwinąć jak rogaliki.
4.Gotowe rogale odstawić na pół godziny, do ponownego wyrośnięcia. Posmarować rostrzepanym jajkiem i posypać tymiankiem.
Piec w nagrzanym do 220st.C piekarniku ok. 20-25 minut.
Komentarze