Zdrowe, wspaniałe placuszki na kolacje lub danie obiadowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
40 min
Składniki:
2 małe cukinie ok. ½ kg
2 cebulki dymki
½ świeżej papryki
2 łyżki siekanej, zielonej pietruszki
½ łyżeczki posiekanej papryczki chili
20 dag tłustego niekwaśnego twarogu
10 dag tartej bułki
2 jajka
sól, świeżo mielony pieprz
olej do mażenia
tarta bułka do obtoczenia placuszków
Pikantne serowe placuszki z cukinią i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie i paprykę umyj, pokrój w drobniutką kosteczkę
Posiekaj cebulkę dymkę, chili ( bez pestek) i natkę pietruszki
Twaróg przeciśnij przez praskę i włóż do miski
2.Posiekane warzywa mieszaj z rozkruszonym twarogiem
3.Oddziel białka i żółtka i żółtka dodaj do miski z warzywami i serem - rozmieszaj dokładnie
4.Ubij białka na sztywną pianę
5.Teraz partiami , stale delikatnie mieszając , dodaj tartą bułkę i pianę z białek do wyczerpania składników
Dodaj sól i pieprz i ponownie wymieszaj starannie z masą
6.Uformuj małe placuszki i usmaż na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor
Komentarze