Zdrowy, pachnący ziołami, doskonale smakuje z wędliną, ziołowym masełkiem czy po prostu... sam. Przepis znalazłam w książce K. Hawkins "Kuchnia niskotłuszczowa".
Pikantny chlebek z suszonymi pomidorami i papryką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Papryki przekroić, usunąć nasiona i opiekać w piekarniku aż skórka się lekko przypiecze. Odstawić na 10 minut, po czym obrać ze skórki i pokroić miąższ.
2.Pomidory pokroić w paseczki i zalać wrzątkiem. Zostawić do namoczenia.
3.Drożdże i cukier włożyć do miski, zalać letnią wodą i odstawić na 10 – 15 minut by urosły.
4.Mąkę przesiać do miski i dodać 1 łyżeczkę rozmarynu. Pośrodku zrobić wgłębienie, w które wlać drożdże. Dodać pastę pomidorową, nasączone pomidory wraz z płynem, paprykę, jogurt i połowę soli. Wymieszać wszystko na gładką masę.
5.Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i ugniatać ok. 4 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż podwoi objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść i przełożyć do natłuszczonej tortownicy (o śr. 23 cm – ja piekłam w 20 cm, więc jest wyższe). W cieście zrobić „dołeczki”, przykryć jeszcze na 30 minut.
6.Powierzchnię ciasta posmarować oliwą, posypać rozmarynem i solą. Piec ok. 35 – 40 minut w 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika studzić 10 minut i wyjąć z formy. Odstawić do schłodzenia na metalowej kratce.
Komentarze