Pikantny krem dyniowy

0 (0 ocen)

Zupa - krem z dyni z dodatkiem suszonych grzybów. Smak zupy zaostrza chrzan i czosnek. Taki krem może mile zaskoczyć podczas wigilijnej wieczerzy.

Składniki:

  • 1200 g obranej dyni (miąższ)
    80 g obranego korzenia chrzanu
    4 ząbki czosnku
    4 duże suszone grzyby
    1 pęczek natki pietruszki
    4 szklanki bulionu warzywnego
    4 łyżki śmietany 12%
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki majeranku suszonego
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz cytrynowy do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantny krem dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantny krem dyniowy 1. Czosnek posiekać, chrzan zetrzeć na tarce lub drobno pokroić, dynię pokroić w kostkę - warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min. Po tym czasie dodać grzyby, posiekaną natkę pietruszki, majeranek i pieprz ziołowy. Wlać również śmietanę wymieszaną z mlekiem i odrobiną płynu z zupy. Całość gotować jeszcze 5 min. Doprawić wg uznania, wystudzić i zblendować.
    Zupę podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Dynia Majeranek Pieprz Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować