Pikantny placek leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni z dodatkiem oleju podsmażamy kiełbasę pokrojoną na ćwiartki. Gdy kiełbasa zacznie się podpiekać dodajemy do niej pokrojoną w półplasterki cebulę i doprawiamy solą. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, bazylię i łyżkę przecieru pomidorowego i jeszcze chwilę wszystko razem podsmażamy. NA koniec dodajemy bulion, resztę przecieru pomidorowego, ostrą i słodką paprykę i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i redukujemy sos przez około 15 minut.
2.W tym czasie rozwałkowujemy ciasto francuskie. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy z farszu odpauje prawie cały sos doprawiamy go do smaku i wykładamy na połowę ciasta zostawiając na około wole brzegi by móc później zlepić ciasto. Na farsz układamy plasterki sera żółtego i nakrywamy drugą połową ciasta, a następnie dokładnie zlepiamy brzegi. Wkładamy placek do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut tak by ciasto się zarumieniło.
3.Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać około 5 minut przed jego pokrojeniem.
Porady
Placek bardzo dobrze smakuje samo jak również podawane z ulubionym sosem.
Komentarze