Pikle gyros

4 (1 ocen)

  • 4 min

salatka z ogorkow w przyprawie do gyrosa

  • 4 min

Składniki:

  • 3kg ogorkow
    0.5kg marchewki
    1 glowka czosnku
    1 szkl. soli
    10 szkl wody


    ZALEWA:
    6szkl. wody
    0.5l octu
    4 1/2 szkl. cukru
    1/2 szkl. oleju
    ziele angielskie
    lisc laurowy
    pieprz w ziarkach
    1 przyprawa do gyrosa
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pikle gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. 1. ogorki myjemy kroimy w plastry lub kostke (jak kto woli),marchewke umyta i oskrobana rowniez kroimy w plasterki,czosnek obrany kroimy w plasterki. Wszystko wkladamy do miski wsypujemy sol wlewamy wode i odstawiamy na 2 godziny
  • 2 2. Skladniki zalewy wkladamy do garnka,gotujemy wszystko razem i odstawiamy do przestygniecia.
  • 3 3. Ogorki po 2 godzinach odcedzamy z solanki i wkladamy do wyparzonych sloikow.
  • 4

tak wygladaja juz gotowe. 4. Ogorki zalewamy ugotowana zalewa,sloiki zakrecamy i pasteryzujemy ok 10 minut.
    Po udotowaniu sloiki wyjmujemy i odwracamy do gory dnem do wystygnniecia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować