Pikle ogórkowe

5 (183 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1- 1,2 kg ogórków

    2 szklanki wody
    3 łyżki musztardy sarepskiej
    1 szklanka octu
    1/2 szklanki cukru
    łyżka miodu
    łyżka soli

    pieprz czarny ziarnisty
    ziele angielskie
    gorczyca
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Pikle ogórkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z octem , cukrem , miodem, musztardą i solą. Przestudzić.
    Ogórki umyć , obrać. Kroić na 4 części i następnie w ząbki. Z dużych ogórków wykrawać pestki. Wkładać luźno do słoiczków, wcześniej umytych , wyparzonych. Dodać 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, łyżeczkę gorczycy i po 2-3 ziarna ziela angielskiego.
    Zalać ogórki zalewą. Pasteryzować 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować