Ten przepis jest z rodzinnej ksiegi:-)Gotowała pilaw moja babcia,potem mama,a teraz ja:-)Smakuje naprawde wybornie!Można baranie mięso zastąpić wieprzowiną,ale w oryginalnej wersji jest najlepsze!
Pilaw z mięsem baranim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować mięso: umyć,osuszyć,pokroić w kostkę,nie zbyt małą,ani duża,posypać przyprawami(kurkumą,kardamonem,papryką ostrą,pieprzem i solą ) - wstawić do lodówki na 25min.,by sie zamarynowało.
W tym czasie umyć ryż pod bieżącą wodą,potem zalać go wodą w garnku,dodać kostkę bulionową i zagotować,pogotować 5min.odcedzić nadmiar wody,by ryż był suchy i sypki!
2.W rynniku rozgrzac olej,wrzucić zamarynowane mieso i podsmażyć na ostrym ogniu,ciągle mieszając ok.5min,by mięso zazłociło się.Następnie włożyć oczyszczona i pokrojoną w pióra cebulke,podsmażyć na wolnym ogniu.Podlać mięso 100ml wody i dodać przecier - wymieszać i dusić pod przykryciem 20min.Pod koniec duszenia włożyć pokrojony w plasterki czosnek,doprawić do smaku i wyłączyć.
3.Piekarnik rozgrzać do 160C.Do mięsa włożyć ryż,dokładnie wymieszać,by składniki połączyły się,podlać 100ml wody(by danie nie wyschło) i wstawić do rozgrzanego piekarnika - piec pod przykryciem 15min.
Wykładać porcje pilawu na talerze,posypać natką pietruszki i odrazu podawać.
SMACZNEGO!!!
Komentarze