Pyszna zapiekanka z ryżu z piersią kurczaka, boczkiem i fasolką mung. Szybka i łatwa w przygotowaniu i wspaniała w smaku.
Składniki:
250 g mięsa z piersi kurczaka
150 g chudego boczku wędzonego (u mnie surowy, ale może być parzony)
50 g (1/4 szklanki) fasolki mung
3/4szklanki ryżu
1 cebula
1 duża marchew (250 g)
3 ząbki czosnku
2 szklanki rosołu
2 płaskie łyżeczki curry
1 łyżka masła klarowanego
Pilaw z mięsem drobiowym i fasolką mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok. 4 godziny do namoczenia. Odcedzamy. Warzywa obieramy. Marchew szatkujemy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy niezbyt drobno.
2.Mięso i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę, przyprawiamy curry i chwilę razem podgrzewamy. Dodajemy suchy ryż i odcedzoną fasolkę, mieszamy i przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Wlewamy gorący rosół, całość dokładnie mieszamy.
3.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut. Po 20 minutach potrawę można przemieszać, aby ryż równomiernie wchłaniał płyn.
Komentarze