Pita z sałatką i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z solą. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać oliwę i wlać do mąki. Dokładnie wymieszać formując miękkie ciasto. Przełożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Następnie ponownie wyłożyć na stolnicę, podzielić na 6 równych części, przykryć folią i zostawić na 5 minut. Każdą porcję rozwałkować na kształt owalu o długości około 15 cm i grubości 5 mm. Poukładać na posypanej mąką ściereczce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piec w temperaturze 230°C przez około 4-6 minut lub do momentu, aż „napuchną” – nie muszą się zarumienić. Przepis na ciasto pochodzi z bloga tak sobie pichcę. Warzywa umyć i pokroić wg uznania. Przyprawionego kurczaka upiec na grillu lub patelni grillowej i pokroić. Składniki sałatki można wymieszać w misce lub ułożyć na talerzu i zostawić gościom do samodzielnego nakładania, ewentualnie chleby wypełnić i podać gotowe. Składniki sosu wymieszać, przyprawić do smaku. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić. Wrzucić do sosu i wymieszać. Polać sałatkę.
Komentarze