Piwna golonka

4.5 (165 ocen)

Przygotowałam w ten sposób golonki na moje Urodziny.Bardzo szybko półmisek stał się pusty.

Składniki:

  • 2 golonki tylne
    MARYNATA
    1 szk.jasnego piwa
    3 łyżki mleka
    2 łyżki keczupu pikantnego
    2 listki laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    sól zmiękczająca mięso,pieprz,czosnek granulowany,gałka muszkatołowa,słodka papryka mielona,olej do posmarowania golonek.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piwna golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki oczyścić,umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,natrzeć solą zmiękczającą mięso.
  • piwna golonka 2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać,przyprawić do smaku przyprawami z zalać na min.12 godz.golonki.
  • 3. Wyjąć golonki z marynaty,osuszyć papierowym ręcznikiem,posmarować olejem.
  • 4. Brytfankę zalać szk.wody,włożyć golonki.Piekarnik nagrzać do 200 C,wstawić golonki i piec 2 godz,podlewając wytworzonym sosem.Czas pieczenia zależy od wielkości golonek.
  • piwna golonka 5. Ozdobić półmisek sałatą,ułożyć upieczone golonki.

Porady

Wybierać golonki o małej zawartości tłuszczu,będą smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować