1.Do miski wsypac przesianą mąkę, dodac olej, sól i drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Wszystko wyrobic ręką, pozostawic do podrośnięcia w ciepłym miejscu, ciasto ma podwoic swoją objętość.
2.Jak ciasto podrośnie wyłożyc je rownomiernie na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor w temp. 180*
3.Pieczarki obrac i poddusic na patelni, tak samo zrobic z cebulką, zeszklic ją na patelni i dodac do niej pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko poddusic, tak aby papryka zmiękła.
4.Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, posmarowac je przecierem pomidorowym ,potrzepac przyprawą do pizzy (lub jak ktoś nie ma to oregano, bazylią i delikatnie solą).
Wyłożyc podduszone pieczarki i cebulkę z papryką.
5.Wszystko posypac kukurydzą i oliwkami. Ser zetrzec na tarce o dużych oczkach i posypac pizze. Włożyc do nagrzanego piekarnia i podpiec aż ser się rozpusci.
6.Pizze podawac polanym serem czosnkowym i ketchupem.
Sos czosnkowy: czosnek przepuscic przez praskę i wymieszac z jogurtem, śmietaną.
Porady
Do pizzy można dodawac, to co kto lubi np. wędlinę
Komentarze