Pizza trzy odsłony

0 (0 ocen)

Szybko robi się pizzę, ale jeszcze szybciej znika ze stołu.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki
    30 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 1/2 łyżeczki soli
    1 1/2 szkl wody
    2 łyżki oliwy

    1. Pizza z salami:
    12 cienkich plasterków salami
    1 łyżka sosu paprykowego
    1 łyżka utartego sera żółtego
    2 małe kulki mozzarelli
    szczypta chili
    rukola

    2. Pizza z pieczarkami:
    4 pieczarki
    1 łyżka pasty paprykowej
    2 łyżki utartego sera żółtego
    2 małe kulki mozzarelli
    szczypta tymianku
    1 pomidor
    rukola

    3. Pizza z warzywami:
    1/3 małego brokuła
    1/3 puszki kukurydzy
    1 łyżka pasty paprykowej
    2 łyżki utartego sera żółtego
    kilka plasterków salami
    2 małe kulki mozzarelli
    szczypta pieprzu
    rukola
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Pizza trzy odsłony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże w miseczce rozetrzeć z cukrem.
    Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, wodę i sól, wyrobić ciasto.
    Do wyrobionego ciasta dodać olej i jeszcze raz dokładnie wyrobić.
    Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    Potem ciasto podzielić na cztery.
  • Pizza przygotowana do pieczenia 2. 1. Ciasto cienko rozwałkować ( placek o średnicy 30 cm).
    Posmarować pastą,posypać żółtym serem i odrobiną chili, rozłożyć plasterki salami, posypać rozerwanymi kulkami mozzarelli. Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu posypać rukolą.
  • 













Pizza z pieczarkami przed pieczeniem 3. 2. Na rozwałkowane ciasto (śr 30 cm) rozsmarować pastę paprykową, posypać serem, położyć umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, posypać tymiankiem i rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu położyć plasterki pomidora i rukolę.
  • Pizza z warzywami przed pieczeniem 4. 3. Brokuła podzielić i obgotować. Ciasto rozwałkować, posmarować pastą paprykową, posypać serem i pieprzem, rozłożyć brokuły i połowę kukurydzy, oraz plasterki salami i mozzarelli. Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu posypać resztą kukurydzy i rukolą.

Porady

Zamiast pasty paprykowej może być pasta pomidorowa, a rukolę można zastąpić innymi sałatami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Salami Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować