Pizza trzy odsłony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże w miseczce rozetrzeć z cukrem.
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, wodę i sól, wyrobić ciasto.
Do wyrobionego ciasta dodać olej i jeszcze raz dokładnie wyrobić.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Potem ciasto podzielić na cztery.
2.1. Ciasto cienko rozwałkować ( placek o średnicy 30 cm).
Posmarować pastą,posypać żółtym serem i odrobiną chili, rozłożyć plasterki salami, posypać rozerwanymi kulkami mozzarelli. Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu posypać rukolą.
3.2. Na rozwałkowane ciasto (śr 30 cm) rozsmarować pastę paprykową, posypać serem, położyć umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, posypać tymiankiem i rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu położyć plasterki pomidora i rukolę.
4.3. Brokuła podzielić i obgotować. Ciasto rozwałkować, posmarować pastą paprykową, posypać serem i pieprzem, rozłożyć brokuły i połowę kukurydzy, oraz plasterki salami i mozzarelli. Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu posypać resztą kukurydzy i rukolą.
Porady
Zamiast pasty paprykowej może być pasta pomidorowa, a rukolę można zastąpić innymi sałatami.
Komentarze