Składniki oczywiście - jak to w pizzy - mogą być dowolne :) Myzrobiliśmy z tego co mieliśmy akurat w lodówce
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
Gruby spód:
250 g mąki pszennej (najlepiej tortowej 450)
125 ml wody
25 g świeżych drożdży
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
Pizza wegetariańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę podgrzewamy do ok. 30 st. C. Dodajemy drożdże i cukier, dokładnie
mieszamy i odstawiamy na 15 min. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z
solą. Po 15 min. do mąki dodajemy wodę z drożdżami, oliwę i wyrabiamy
na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1
godzinę w ciepłe miejsce (dobrze nadaje się do tego piekarnik -
wystarczy przez chwilę go podgrzać z termoobiegiem i temperatura będzie
cały czas odpowiednia).
W czasie gdy ciasto rośnie, możemy przygotować sos. Pomidory obieramy ze
skórki, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie. Dodajemy
koncentrat. Dusimy chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Studzimy.
Pieczarki,cebule marchewkę,paprykę i posiekany czosnek wrzucamy na suchą
patelnię i lekko obsmażamy. Potem skrapiamy oliwą, posypujemy oregano i
jeszcze chwilę smażymy, aż lekko puszczą sok. Zdejmujemy z patelni.
Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik
rozgrzewamy do 250 st. C (góra - dół). Blaszkę do pizzy o średnicy 30
cm oprószamy mąką i delikatnie rozgniatamy ciasto na całą blaszkę.
Smarujemy sosem, układamy ser i pozostałe składniki. Na koniec
posypujemy ziołami i delikatnie skrapiamy oliwą. Gotową pizzę wstawiamy
do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 6-8 min. aż spód lekko się
zarumieni. Po upieczeniu najlepiej zdjąć pizzę z blaszki na drewnianą
deskę o odczekać 2-3 min, aż "dojdzie".
Smacznego!
Komentarze