Przepyszna pizza na średnim spodzie, z chrupiącym brzegiem. Za każdym razem z innymi dodatkami nigdy się nie nudzi!
Składniki:
Ciasto:
300 g letniej wody
15 g drożdży świeżych
1 płaska łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
400 g mąki pszennej typ 650
50 g kaszy manny
0,5 łyżeczki soli
Dodatki:
1 mała cebulka
1 czerwona papryka
100 g dowolnej wędliny
100 g ciecierzycy ugotowanej
Zioła prowansalskie
Suszone pomidory
200 g sera żółtego
Pizza z kaszą manną i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy robota wsypać mąkę, sól i kaszę. Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie.
Wlać rozczyn do misy. Dodać oliwę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować dodatki: cebulę posiekać w piórka, paprykę i wędlinę pokroić w paseczki. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i rozwałkować. Przełożyć na dużą blachę (od piekarnika), wyrównać. Posmarować dowolnym sosem pomidorowym lub keczupem, obłożyć przygotowanymi dodatkami, posypać ziołami i suszonymi pomidorami. Na koniec posypać serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20 stopni aż ser się rozpuści i ładnie zapiecze. Podawać z sałatą, keczupem lub sosem czosnkowym
Komentarze