Pizza z kaszą manną i ciecierzycą

0 (0 ocen)

Przepyszna pizza na średnim spodzie, z chrupiącym brzegiem. Za każdym razem z innymi dodatkami nigdy się nie nudzi!

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g letniej wody
    15 g drożdży świeżych
    1 płaska łyżeczka cukru
    3 łyżki oliwy
    400 g mąki pszennej typ 650
    50 g kaszy manny
    0,5 łyżeczki soli
    Dodatki:
    1 mała cebulka
    1 czerwona papryka
    100 g dowolnej wędliny
    100 g ciecierzycy ugotowanej
    Zioła prowansalskie
    Suszone pomidory
    200 g sera żółtego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Szynki

Pizza z kaszą manną i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy robota wsypać mąkę, sól i kaszę. Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie.

    Wlać rozczyn do misy. Dodać oliwę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    W tym czasie przygotować dodatki: cebulę posiekać w piórka, paprykę i wędlinę pokroić w paseczki. Ser żółty zetrzeć na tarce.

    Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i rozwałkować. Przełożyć na dużą blachę (od piekarnika), wyrównać. Posmarować dowolnym sosem pomidorowym lub keczupem, obłożyć przygotowanymi dodatkami, posypać ziołami i suszonymi pomidorami. Na koniec posypać serem.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20 stopni aż ser się rozpuści i ładnie zapiecze. Podawać z sałatą, keczupem lub sosem czosnkowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Papryka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować