Pizza z nutką sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i rękoma wyrobić gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.w ciepłe miejsce.
2. Z parówek zdjąć osłonki.Dwie pokroić w kostkę.Pozostałe przeciąć wzdłuż na połowę zostawiając 2 cm.kawałek bez przecinania.Przecięte połówki parówek wywinąć rozciętą stroną na zewnątrz,tworząc kształt serduszka.Końcówki spiąć wykałaczką.
3. 6 plastrów sera odłożyć a pozostały pokroić w drobną kostkę./ pozostawić 2 łyżki do posypania pizzy/. Pokrojony ser i parówki w kostkę wymieszać z 2 łyżkami keczupu.
4.
Ciasto ponownie wyrobić,musi być elastyczne i nie klejące się.Rozwałkować na grubość ok.7 mm. i dociąć na wielkość blaszki.Wyłożyć na blaszkę posmarowaną olejem.Z odciętego ciasta zrobić długie warkoczyki i obłożyć boki ciasta.Całość po nakłuwać widelcem i posmarować keczupem
5.
Ułożyć plastry sera,kładąc na każdym kawałku parówkowe serduszko.
6.
Serduszka napełnić farszem serowo-keczupowym.
7.
Z resztek ciasta wyciąć ozdobne gwiazdki i rozłożyć je w wolne miejsca .Całość posypać odłożonymi kostkami sera i ziarnami sezamu.
8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 2o min.
Komentarze