Banalnie prosta i bardzo szybka w przygotowaniu pizza, z doskonałym i aromatycznie pachnącym białym sosem. Podałam ją z dużą porcją świeżej rukoli, którą uwielbiam, na obiad - był ona bardzo sycący i smaczny :)
40 min
Składniki:
Składniki na dużą blachę (wymiary 34 x 34 cm):
CIASTO:
około 250 g mąki
200 ml gorącej wody
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
SOS BIAŁY:
mała cebula
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 36%
10 g świeżego koperku
sól
pieprz
ponadto:
200 g kiełbasy
50 g zielonej papryki
70 g sera żółtego
rukola świeża do podania
Pizza z białym sosem, kiełbasą i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Drożdże przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, mieszamy aż się rozpuszczą, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy 1 łyżkę mąki, roztrzepujemy trzepaczką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut.
2.Następnie dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy na chwilę aż podrośnie.
3.Gotowe wałkujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.SOS:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulkę i chwilę smażymy aż się zeszkli.
5.Czosnek drobno siekamy, dodajemy do cebulki i razem chwilę smażymy, następnie wlewamy śmietankę, przyprawiamy solą i pieprzem, całość smażymy na małym ogniu mieszając, około 3 minut aż sos delikatnie zgęstnieje.
6.Koperek siekamy i dodajemy do gotowego sosu, mieszamy.
7.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, kiełbasę kroimy w plasterki, paprykę w kostkę.
8.Pizzę smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym, następnie rozkładamy kiełbasę i paprykę.
9.Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez 20 minut.
10.Gotową pizzę rozkładamy na talerze i dekorujemy dowolna porcją rukoli.
Komentarze