Bardzo prosta i przepyszna pizza. Rewelacyjne połaszenie kapusty kiszonej z boczkiem, kiełbasa i pieczarkami.
Składniki:
Składniki: (na 2 pizze na blaszkę do pizzy o średnicy 32 cm)
ciasto:
450 g mąki pszennej +trochę do podsypania,
ok. 200 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka soli,
7 g suszonych drożdży,
3-4 łyżki oliwy,
sos:
½ cebuli,
2-3 pomidory (ok 300g),
puszka krojonych pomidorów,
ząbek czosnku,
1 łyżeczka przyprawy do pizzy,
ostra i słodka papryka do smaku,
olej do podsmażenia,
dodatki:
laskę kiełbasy (wielkość według uznania),
kilka plastrów boczku (ilość według uznania)
ok. 100-150 g startego żółtego sera,
mała cebulka,
kilka pieczarek,
2-3 garście odciśniętej kapusty kiszonej,
przyprawa do pizzy,oliwa z oliwek,
Pizza z boczkiem, kiełbasą i kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Kapustę odciskamy i kroimy.
sos:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy pokrojone pomidory (sparzone i obrane ze skórki), posiekany czosnek oraz pomidory z puszki. Wszytko dusimy na małym ogniu około 45-50 min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy przyprawy. Jeśli wydaje nam się że sos będzie za rzadki to go redukujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
ciasto:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami i solą. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je dokładnie przez kilka minut ( ok. 3-4). Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30-40 min. Gdy ciasto nam wyrośnie rozciągamy na blaszce.
Ciasto smarujemy sosem, posypujemy trochę serem, układamy kawałki boczku, kapustę, plasterki kiełbasy, pieczarki, posypujemy jeszcze serem, przyprawą do pizzy i polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 225 stopni przez około 15-20 min. Smacznego!
Porady
Długość pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
Komentarze