Pizza z fetą, oliwkami i rukolą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Najlepsza domowa. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. A jak smakuje!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki pszennej
    200 ml ciepłej wody
    Pół łyżeczki cukru
    Pół łyżeczki soli
    7 g drożdży instant

    Farsz:
    2 cebule
    Niecałe pół szklanki pokrojonych w plasterki czarnych oliwek
    2 suszone pomidory
    4 plasterki papryczki pepperoni
    2 żółte pomidory
    Parmezan
    Rukola

    Sos:
    1,5 szklanki passaty
    2 łyżki fety
    2 łyżeczka żurawiny
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z fetą, oliwkami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po tym czasie ciasto rozkładam na dwie części, wałkuję. Układam na okrągłej desce i formuję kształt pizzy. Wychodzą dwie średnie pizze na cienkim cieście lub jedna XXL. Sami zadecydujcie jaką chcecie:)

    Na ciasto wlewam sos rozprowadzając go równo aż po brzegi. Posypuję serem, układam składniki.

    Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20-25 minut do zarumienienia brzegów w temp. 200C.
    Posypuję świeżą umytą rukolą. Pyszne!

Porady

Jeśli ciasto jest za twarde dodaj wody, jeśli za rzadkie mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować