Figi, łosoś i mozzarella świetnie się razem komponują, a czarnuszka nadaje pizzy niepowtarzalny smak.
2 godz.
Składniki:
Ciasto na pizzę:
dwie szklanki mąki pszennej
jedna płaska łyżeczka suchych drożdży
dwie łyżeczki oliwy z oliwek
3/4 szklanki letniej wody
szczypta soli
jedna płaska łyżeczka cukru
Pizza z figami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, sól, cukier i olej mieszamy z letnią wodą, a następnie łączymy z mąką i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek. Brzeg ciasta zawijamy tworząc rant pizzy.
2.Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory rozdrabiamy blenderem, łączymy z pozostałymi składnikami sosu i dokładnie mieszamy.
3.Figi i mozzarellę kroimy w plastry plastry, a łososia w cienkie paski. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim plastry mozzarelli, figi i łososia. Całość posypujemy czarnuszką. Pizzę pieczemy na rozgrzanym kamieniu do pizzy przez około 8-10 minut lub na blasze w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 25 minut.
Komentarze