Pizza z figami i łososiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Figi, łosoś i mozzarella świetnie się razem komponują, a czarnuszka nadaje pizzy niepowtarzalny smak.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:
    dwie szklanki mąki pszennej
    jedna płaska łyżeczka suchych drożdży
    dwie łyżeczki oliwy z oliwek
    3/4 szklanki letniej wody
    szczypta soli
    jedna płaska łyżeczka cukru

    Sos pomidorowy:
    1 puszka krojonych pomidorów
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka cukru
    bazylia
    oregano
    tymianek
    3 drobno posiekane ząbki czosnku
    świeżo mielony czarny pieprz
    sól

    Dodatki:
    2-3 figi
    200 g świeżego łososia
    1 kulka mozzarelli
    czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z figami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, sól, cukier i olej mieszamy z letnią wodą, a następnie łączymy z mąką i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek. Brzeg ciasta zawijamy tworząc rant pizzy.
  • 2. Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory rozdrabiamy blenderem, łączymy z pozostałymi składnikami sosu i dokładnie mieszamy.
  • 3. Figi i mozzarellę kroimy w plastry plastry, a łososia w cienkie paski. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim plastry mozzarelli, figi i łososia. Całość posypujemy czarnuszką. Pizzę pieczemy na rozgrzanym kamieniu do pizzy przez około 8-10 minut lub na blasze w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować