Pizza z karczochami, kaparami i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna propozycja na kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    Ciasto:
    0,5 kg mąki
    100 ml ciepłej wody
    15 g drożdży
    3 łyżki oliwy
    szczypta soli
    szczypta cukru
    Dodatkowo:
    1 świeży karczoch lub puszka marynowanych
    100 g pieczarek
    2 łyżeczki kaparów
    2 ząbki czosnku
    1 cytryna
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    5 łyżek oliwy z oliwek
    suszone oregano
    kilka listków świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z karczochami, kaparami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek siekamy drobno, mieszamy z z oliwą i koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem odstawiamy na kilka minut.
    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki oraz kilka łyżek ciepłej wody. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, wlewamy pozostałą ilość wody i mieszamy. Jeśli ciasto będzie za twarde, możemy dodać odrobinę wody. Zagniatamy gładkie ciasto i pozostawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min. Do miski z wodą, wciskamy sok z 1 cytryny, oczyszczamy karczocha z suchych liści, zostawiając jego wnętrze ( lub jeśli są to marynowane odsączamy z zalewy). Następnie odcinamy około 1 cm od nasady warzywa i przekrawamy go na pół. żeby karczoch nie ściemniał, wkładamy go do miski z cytryną, po chwili wyjmujemy go i wycinamy ze środka twarde części. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
    Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, przekładamy go na wałku na blachę wyłożoną papierem. Następnie smarujemy sosem z czosnkiem i koncentratem, zostawiamy czyste brzegi. Na pizzy układamy, plasterki pieczarek, kapary i kawałki karczocha, a następnie posypujemy suszonym oregano.
    Pizzę pieczemy ok. 20 - 30 min w temp. 180 - 200 stopni aż ciasto i karczoch będą rumiane . Pizzę przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.

Porady

Do pizzy możemy dodać również inne dodatki takie jak oliwki, suszone pomidory czy tuńczyk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować