Pizza z pieczarkami, oliwkami, bazylią i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
2.Z ciasta rozwałkowujemy okrągły placek. Rozwałkowany placek ciasta umieszczamy na blasze. Nakładamy warstwę duszonych pieczarek z cebulą. Układamy pokrojone w cienkie plasterki oliwki, papryczki i w połówki ser mozzarella. Całość posypujemy serem mozzarella wiórki, oregano, ziołami prowansalskimi. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po upieczeniu posypujemy świeżymi listkami bazylii.
Komentarze