Pizza z pieczarkami i parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę z solą, wlewamy olej. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Smarujemy keczupem.
3.Na brzegi ciasta kładziemy parówki.
4.Parówki zawijamy ciastem.
5.Nacinamy równo co 1-2 cm.
6.Każdy kawałek wywijamy na przemian, raz do góry, raz na dół.
7.Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Wykładamy na pizze.
8.Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim pieczarki.
9.Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min w tem. 190*C.
Porady
Kształt pizzy możemy również zrobić okrągły lub jaki kto woli.
Komentarze