Pizza z pieczarkami i parówką

4.5 (177 ocen)

Polecam :-)

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki
    50 g drożdży (pół paczki)
    1 szkl letniej wody
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    szczypta cukru

    Dodatkowo:
    1/2 kg pieczarek
    1-2 cebule
    6 cienkich parówek
    30-40 dag sera żółtego
    keczup (ja użyłam z Pudliszki)
    olej
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Pizza z pieczarkami i parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypujemy mąkę z solą, wlewamy olej. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • keczup 2. Smarujemy keczupem.
  • parówki 3. Na brzegi ciasta kładziemy parówki.
  • zawijanie 4. Parówki zawijamy ciastem.
  • nacinanie 5. Nacinamy równo co 1-2 cm.
  • wywijanie 6. Każdy kawałek wywijamy na przemian, raz do góry, raz na dół.
  • pieczarki 7. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Wykładamy na pizze.
  • ser 8. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim pieczarki.
  • 9. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min w tem. 190*C.

Porady

Kształt pizzy możemy również zrobić okrągły lub jaki kto woli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować