Pizza z sosem czosnkowym zawierajaca pomidorki koktajlowe oraz swiezy koperek:) i duzą ilosc sosu czosnkowo-koperkowego.....pysznie , sycaco i aromatycznie:)
45 min
Składniki:
Ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
1 szklanka ciepłej wody przegotowanej
1/3 kostki świezych drożdzy
1/3 szklanki oleju
sól i cukier do smaku
Farsz:
1/2 szklanki ketchupu
2 łyzki bazylii
pół łyzeczki ziół prowansalskich
2 łyżki oleju rzepakowego
6-7 pomidorków koktajlowych
5 dkg szynki
5 dkg sera zółtego
pieprz świeżo mielony do smaku
szczypta papryki słodkiej
Sos czosnkowo-koperkowy:
małe opakowanie jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1/2 pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
Pizza z pomidorkami i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki, dodajemy olej oraz troszkę cukru i soli. Wyrabiamy, zagniatamy ciasto Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, formując szersze brzegi.
--------------------------------------------------------------
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także solą, pieprzem. Na końcu sos mieszamy z posiekanym świezym koperkiem.
--------------------------------------------------------------
Na ciasto wykładamy kethup , rozmarowujemy na całosci. Następnie pospujemy ziołami , układamy pokrojona w kostke szynkę ..Wylewamy połowe sosu czosnkowo-koperkowego i układamy pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki. Posypujemy tartym żółtym serem i leciutko posypujemy papryką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st.przez około 25 minut. Przed podaniem polewamy pozostałym sosem czosnkowo-koperkowym i dekorujemy swiezym koperkiem.
Komentarze