Pizza z ricottą, tuńczykiem i zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Taka pizza jest szybka i bardzo łatwa do zrobienia, smaczna i pożywna. Moja rodzina uwielbia pizzę i ta wersja również przypadła nam do gustu :)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na dużą blachę (wymiary 34 x 34 cm):
    CIASTO:
    około 330 g mąki
    200 ml gorącej wody
    33 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    SOS:
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki ketchupu
    2 łyżki oregano

    ponadto:
    130 g sera żółtego
    100 g sera ricotta
    puszka tuńczyka kawałki w sosie własnym
    40 g groszku zielonego (u mnie mrożony)
    cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z ricottą, tuńczykiem i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Drożdże przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy 1 łyżkę mąki, roztrzepujemy trzepaczką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut.
  • 2. Następnie dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy dokładnie ciasto.
  • 3. Gotowe wałkujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 4. Cebulę kroimy w piórka, tuńczyk osączamy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 5. Składniki sosu mieszamy razem.
  • 6. Pizzę smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym, następnie rozkładamy tuńczyk, ricottę, cebulę, połowę groszku.
  • 7. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez 20 minut.
  • 8. Upieczoną posypujemy pozostałym groszkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony Ricotta Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować