Pizza z suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pizzę lubi chyba każdy.Możemy ją przygotować na dowolnym cieście:grubym lub cienkim.Z dowolnymi ulubionymi dodatkami.Na obiad lub przekąskę.U mnie była na obiad i w tej wersji wyszła bardzo pyszna.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    2 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli
    5 łyżek oleju
    około 150 ml ciepłej wody

    Dodatkowo:
    20 dag pieczarek
    5 suszonych pomidorów
    2 łyżki kaparów
    2 łyżki zielonych oliwek
    3 plasterki dowolnej wędliny
    5 dag sera żółtego
    przyprawa do pizzy według uznania
    oregano suszone według uznania
    zioła prowansalskie według uznania
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 łyżeczka masła do posmarowania foremki
    olej do smażenia
    2-3 łyżki pikantnego ketchupu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier,wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem,nie zagniatamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól,zagniatamy ciasto.Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
  • 2. Pieczarki obieramy,płuczemy,dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie plasterki,następnie przesmażamy na odrobinie oleju,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,studzimy.
  • 3. Pomidory,oliwki i kapary osączamy z zalewy.Pomidory i wędlinę kroimy w paski.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki.Następnie smarujemy ketchupem.Układamy pieczarki,kapary,oliwki i pomidory suszone.Posypujemy ziołami prowansalskimi,oregano i przyprawą do pizzy.
  • 5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Pod koniec pieczenia dodajemy wędlinę i posypujemy serem żółtym.Zapiekamy aż ser się rozpuści.
  • 6. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować