Pizza z salami i rukolą

0 (0 ocen)

Nie ma to jak domowa pizza. Ta idealnie łączy w sobie smak salami z moją ulubioną rukolą:). Polecam!!!!

Składniki:

  • Średnica około 35 cm
    Ciasto:
    • 30 dag mąki,
    • 3 łyżki oleju,
    • 130 ml mleka,
    • ¼ kostki drożdży,
    • 1/3 łyżeczki soli,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 jajko,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Białko do posmarowania
    Nadzienie:
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • Kilka czarnych oliwek (ok. 8-10),
    • 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
    • Kilka plasterków salami ( około 8),
    • Spora garść Rukoli,
    • Około 150 g sera żółtego,
    • Pomidor do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z salami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto przed wyrośnięciem 1. Mleko podgrzewamy . Do letniego dokładamy pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy całość, by drożdże się rozpuściły. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko, pieprz i sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • posmarowanie koncentratem 2. Gotowe ciasto wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Następnie całość smarujemy białkiem. Przygotowane ciasto smarujemy koncentratem .
  • nałożenie nadzienia 3. Następnie układamy na nim plasterki salami. Pomiędzy plasterki umieszczamy kukurydzę. Następnie odsączamy oliwki, kroimy je na mniejsze części i wykładamy na pizzę. Tak przygotowaną pieczemy około 30 minut. Między czasie ścieramy na grubych oczkach ser. Na 5 minut przed końcem pieczenia pizzę posypujemy serem. Gdy ten się rozpuści, ciasto wyjmujemy. Posypujemy grubo rukolą i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola Salami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować