uwielbiam pizzę z dużą ilością sera, tym razem postanowiłam dołożyć go jeszcze po brzegach, ponieważ one zawsze zostawały i nikt nie chciał ich zjadać, tym razem pizza została zjedzona w całości
Pizza z serowym brzegiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać oliwę, wodę i sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić jednolite ciasto. Uformować z niego koło. Ser zetrzeć na tarce. Część sera rozłożyć dookoła pizzy i zawinąć brzeg ciasta do środka tak, żeby ser był w środku.
SOS
Wszystkie składniki sosu przełożyć do miski i dobrze razem wymieszać. Powstałym sosem posmarować pizzę.
Paprykę pokroić w kostkę a cebulę w piórka. Przesmażyć na rozgrzanym oleju doprawiając solą. Warzywa rozłożyć na sosie. Na to ułożyć szynkę (porwać ją na mniejsze kawałki) i salami. Na wierzchu posypać resztą startego sera.
Pizzę piec około 40 minut w 160 st C. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto się dopiekło.
Komentarze