Pizza z serowym brzegiem

4.5 (154 ocen)

uwielbiam pizzę z dużą ilością sera, tym razem postanowiłam dołożyć go jeszcze po brzegach, ponieważ one zawsze zostawały i nikt nie chciał ich zjadać, tym razem pizza została zjedzona w całości

Składniki:

  • CIASTO

    300 gram mąki pszennej
    25 gram drożdży
    4 łyżki oliwy
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    SOS

    200 gram koncentratu pomidorowego
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki ziół prowansalskich

    PONAD TO

    20 dag żółtego sera
    10 dag salami
    4 plastry szynki konserwowej
    1/2 zielonej papryki
    1 mała cebula
    sól do smaku
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z serowym brzegiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać oliwę, wodę i sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić jednolite ciasto. Uformować z niego koło. Ser zetrzeć na tarce. Część sera rozłożyć dookoła pizzy i zawinąć brzeg ciasta do środka tak, żeby ser był w środku.

    SOS

    Wszystkie składniki sosu przełożyć do miski i dobrze razem wymieszać. Powstałym sosem posmarować pizzę.

    Paprykę pokroić w kostkę a cebulę w piórka. Przesmażyć na rozgrzanym oleju doprawiając solą. Warzywa rozłożyć na sosie. Na to ułożyć szynkę (porwać ją na mniejsze kawałki) i salami. Na wierzchu posypać resztą startego sera.

    Pizzę piec około 40 minut w 160 st C. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto się dopiekło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować