PIZZA Z SEREM W BRZEGACH

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Pizza z serowymi brzegami jest smaczną alternatywą dla smakoszy tego wypieku i sera. Dzięki temu pizza jest zjadana do samego końca. Przepis jest prosty i myślę że każdy sobie poradzi z jej przygotowaniem i upieczeniem, w dodatku jest mega smaczna. Polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    500 g mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    1/4 kostki drożdży 100 g
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka ziół do pizzy
    DODATKOWO :
    300 g żółtego sera
    150 g sera mozzarella
    150 g szynki
    100 g salami
    kilka pieczarek
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    SOS :
    1 puszka pomidorów
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    sól cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Pizza z serem w brzegach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0a2cnxi 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do ciasta, miksujemy robotem lub zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli jest za suche i nie chce się zagnieść dolewamy wody i ponownie zagniatamy. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.
    Do garnka przekładamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy chwilkę na oleju, następnie dodajemy pomidory i bazylię, prużymy do momentu odparowania płynów. Kiedy sos zgęstnieje, blendujemy go i doprawiamy do smaku solą i cukrem.
    Sery ścieramy na tarce i mieszamy, pieczarki, paprykę i cebulę drobno kroimy.
  • image-104314u 2. Ciasto wykładamy na posypany blat mąką, lekko je zagniatamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienki placek odpowiadający blaszce na pizzę, brzegi ciasta smarujemy wodą, i wokół brzegów rozsypujemy ser, zlepiamy je ku środkowi tak aby ser był schowany.
    Placek smarujemy sosem pomidorowym, na to rozkładamy salami, szynkę, pieczarki, cebulę, paprykę czerwoną i posypujemy pozostałym serem.
  • image-13hdbgx 3. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 % C, przez około 15-20 minut. Należy uważać aby się nie spiekła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować