2-4 tortille pszenne,
po 1 łyżce sosu pomidorowego. np. ketchup na każdy placek,
2-3 łyżkach tartego żółtego sera na każdą tortillę,
szynka,
cebula,
łyżeczka oleju rzepakowego,
3 duże pieczarki,
zioła pasujące do pizzy, np. oregano, bazylia, przyprawa kuchni włoskiej.
Pizza z tortilli z szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oleju.
Układam jeden placek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję bardzo cienko sosem pomidorowym, posypuję cienko tartym serem (daję go więcej przy krawędziach) i przykrywam drugą tortillą. Smaruję sosem, na to ser i kolejny placek. Wierzch pizzy smaruje sosem, oprószam przyprawami, układam wędliny, pieczarki, pokrojoną cebulkę i posypuję startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i w momencie jak ser zacznie się topić widelcem sklejam boki pizzy. Pizzę pieczemy ok 10-15 minut i podajemy z ulubionymi sosami.
Komentarze