Świetny pomysł na imprezową przekąskę czyli pizza zawijana. Przepis prosty, szybki i bardzo efektowny. Zamiast zwykłego przecieru pomidorowego użyłam salsy paprykowej – rewelka!
1 godz. 25 min
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
60 g roztopionego masła
1/2 łyżeczka soli
oregano
2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
2 łyżki salsy paprykowej Eterno
kilka plasterków salami pikantnego
2 łyżki posiekanej papryki czerwonej
szczypta ziół prowansalskich, oregano
10 dag mozzarelli
Pizza zawijana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
W kubku wymieszać drożdże z ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).
Krok 2
Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt koła.
Krok 4
Przez środek robimy symetryczne nacięcia.
Krok 5
Boki ciasta smarujemy salsą paprykową, posypujemy przyprawami, pokrojone na mniejsze kawałki salami, czerwoną paprykę, startą mozzarellę.
Krok 6
Łapiemy za nacięcia (od środka ciasta) i scalamy z resztą ciasta. Te nacięcia smarujemy lekko salsą paprykową (jak na zdjęciach). Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.
Komentarze