Pizza zawijana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Świetny pomysł na imprezową przekąskę czyli pizza zawijana. Przepis prosty, szybki i bardzo efektowny. Zamiast zwykłego przecieru pomidorowego użyłam salsy paprykowej – rewelka!

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Ciasto:

    300 g mąki pszennej
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    60 g roztopionego masła
    1/2 łyżeczka soli
    oregano
    2 łyżki oliwy

    Dodatkowo:

    2 łyżki salsy paprykowej Eterno
    kilka plasterków salami pikantnego
    2 łyżki posiekanej papryki czerwonej
    szczypta ziół prowansalskich, oregano
    10 dag mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza zawijana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1

    W kubku wymieszać drożdże z ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).
    Krok 2

    Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.
    Krok 3

    Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt koła.
    Krok 4

    Przez środek robimy symetryczne nacięcia.
    Krok 5

    Boki ciasta smarujemy salsą paprykową, posypujemy przyprawami, pokrojone na mniejsze kawałki salami, czerwoną paprykę, startą mozzarellę.
    Krok 6

    Łapiemy za nacięcia (od środka ciasta) i scalamy z resztą ciasta. Te nacięcia smarujemy lekko salsą paprykową (jak na zdjęciach). Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować