Pizza ze szparagami na puszystym cieście

0 (0 ocen)

Uwielbiam pizzę na miękkim, puszystym i grubym cieście. Taką właśnie przygotowałam dla rodzinki na kolację. Tym razem dodatkiem były zielone szparagi i duuużo sera. Pizza wyszła wyśmienita i zniknęła w ekspresowym tempie :)

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki
    op. drożdży instant
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    jajko
    1 szkl ciepłego mleka
    łyżka oliwy

    Dodatki:
    pęczek szparagów
    kulka mozzarelli
    15 dag startego sera żółtego
    kilka pomidorków koktajlowych
    łyżka koncentratu pomidorowego
    oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze Ser

Pizza ze szparagami na puszystym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wlać ciepłe mleko, oliwę i wbić jajko. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia.

    Szparagi umyć, usunąć zgrubiałe końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Uważać aby nie były za miękkie. Odcedzić i przelać zimną wodą.

    Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i rozciągnąć na śr. około 30cm. Posmarować koncentratem, ułożyć plastry mozzarelli, posypać serem i ułożyć szparagi i połówki pomidorków. Posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować