Pachnąca szpinakiem,czosnkiem i zapieczonym serem.
Składniki:
CIASTO
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
6 łyżek oleju
1 kg mąki
DODATKOWO
szpinak (ja użyłam mrożonego)
czosnek
2 łyżki masła
kilka plasterków wędliny
tarty żółty ser
kostka sera feta
3-4 pieczarki
4-5 jajek ugotowanych na twardo
przyprawy- sól, pieprz, zioła
Pizza ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia.
2.Zrobić dwa placki (najlepiej takie na dużą blachę) Szpinak ugotować z dodatkiem masła, soli i przeciśniętym czosnkiem. Wystudzić. Rozłożyć na placku.
3.Jajka i pieczarki pokroić w plasterki, fetę w kostkę. Na warstwę szpinaku wyłożyć pieczarki, wędlinę, jajka i fetę. Doprawić solą, pieprzem i posypać ziołami (niekoniecznie) Całość posypać tartym żółtym serem. Piec ok 30 min w temp. 180 stopni.
Komentarze