Pizza ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na inną, ale równie smaczną i aromatyczną wersję pizzy na ciście ziemniaczanym. Ciasto jest bezglutenowe i nie zawiera drożdży.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 300 g ziemniaków
    - 150 g mąki gryczanej
    - szczypta soli
    SOS DO PIZZY:
    - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 4 łyżki wody
    - 1 łyżka octu jabłkowego
    - 1 ząbek czosnku
    - zioła prowansalskie
    - 1 łyżeczka cukru brzozowego
    - sól do smaku
    DODATKI
    - kawałki tuńczyka
    - czarne oliwki
    - ser Cheddar
    - oregano
    - świeże listki bazylii
    + oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.

    Następnie rozbijamy je tłuczkiem, dodajemy mąkę gryczaną, sól do smaku i zagniatamy ciasto.
  • 2 2. Ser Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 3 3. Następnie przygotowujemy prosty sos do pizzy:

    Do miseczki dodajemy koncentrat pomidorowy, przegotowaną wodę, łyżkę octu jabłkowego, cukier brzozowy, sól, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku - wszystko dokładnie mieszamy.
  • 4 4. Blachę, w której będziemy piec pizzę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek.

    Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem ziemniaczanym, które smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem Cheddar.

    Następnie układamy tuńczyka, oliwki i posypujemy wszystko oregano*.

    Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.
    Na upieczoną pizzę układamy świeże listki bazylii.

    Życzę smacznego! :)

Porady

* możemy użyć innych dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować