Pyszna i lekka pizza w meksykańskim stylu z warzywami i krewetkami w roli głównej, nie zawsze musi być w tradycyjnej wersji
60 min
Składniki:
Ciasto:
na dwie okrągłe pizze:
25 dag mąki pszennej typ 650
szczypta soli
1 jajko
10 g świeżych drożdży
100 ml wody
100 ml mleka
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżka oliwy
Nadzienie:
1 szklanka mrożonej mieszanki meksykańskiej
2 łyżki masła
15 dag krewetek w zalewie
15 dag żółtego sera
2 łyżki ketchupu ostrego
2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
przyprawa:suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
Pizza ala meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Ciepłą wodę łączymy z ciepłym mlekiem, dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy zaczyn do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z jajkiem solą wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto wlewając w trakcie oliwę. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do momentu aż podwoi swoją objętość. Gotowe wyrośnięte dzielimy na dwie części wałujemy na okrągły placek.
2.Nadzienie: W rondelku rozgrzewamy masło dodajemy mrożona mieszankę dusimy pod przykryciem 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cały odparuje. Krewetki osączamy z zalewy.Ketchup mieszamy z pastą z suszonych pomidorów, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gotowe placki smarujemy nadzieniem z ketchupu posypujemy grubo tartym serem żółtym rozkładamy mieszankę warzywną i na wierzchu rozkładamy krewetki.Posypujemy przyprawą z czosnkiem niedźwiedzim. Wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika.Pieczemy 15 minut.Podajemy natychmiast po wyjęciu z pieca.
Komentarze