Pizza domowa smakuje dużo, dużo lepiej niż kupiona w najlepszej pizzerii.
2 godz.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka letniej przegotowanej wody
opakowanie suszonych drożdży lub 2 dag świeżych drożdży
szczypta cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Dodatki
sos pomidorowy lub ketchup
20 dag pieczarek
1 cebula
1 papryka czerwona
10 dag szynki w plasterkach
zielony groszek świeży w sezonie lub konserwowy
20 dag sera mozzarella
zioła prowansalskie
1.Przygotować ciasto: wszystkie składniki połączyć w misce i odstawić do podwojenia objętości pod przykryciem
2.Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć do zeszklenia na 1 łyżce oleju, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki
3.Dusić do całkowitego odparowania płynu, ostudzić
4.Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miseczki na stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować na wielkość blaszki. Jeśli lubicie pizzę na cienkim cieście to cieniutko na dużą blachę a jeśli lubicie na grubszym cieście (tak jak ja) to na mniejszą blaszkę. Wyłożyć na blaszkę.
5.Na cieście rozsmarowujemy sos (u mnie jest to sos na bazie cukinii – przepis na sos w kolejnym poście)i nakładamy swoje ulubione dodatki.
6.Na sos nakładam pieczarki z cebulką, na to szynkę pokrojoną w kwadraty a następnie paprykę pokrojoną w słupki oraz groszek
7.Całość przykrywam serem startym na tarce o dużych oczkach
8.Pizzę wkładam do piekarnika nagrzanego do 2200C na 10 – 15 minut.
Komentarze