CIASTO:
1,5 szklanki mąki pszennej na pizzę typ 500
15 g świeżych drożdży
ok. 0,5 szklanki letniej wody
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta cukru
duża szczypta soli
OBŁOŻENIE:
2 łyżki ketchupu
suszona bazylia
5 dag sera gouda
7,5 dag mini mozzarelli z bazylią
10 dag krojonych pieczarek w zalewie
3 plastry pomidora suszonego z oleju
łyżeczka kaparów
tłuszcz do posmarowania blaszki
Pizza dwa sery, pieczarki i suszone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski.
Do kubeczka wkruszyć drożdże, utrzeć je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do mąki dodać szczyptę soli, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
Mieszając łyżką dolać partiami letnią wodę.
Następnie dłonią wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość – około 20-30 minut.
2.Po tym czasie przebić ciasto ręką, krótko zarobić, uformować cienki placek o średnicy około 30 cm i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Ciasto posmarować ketchupem i oprószyć bazylią, posypać utartą na wiórki goudą.
Równomiernie rozłożyć przekrojone na pół kuleczki mozzarelli, plasterki pieczarek, oraz pokrojone w paseczki plasterki pomidorów i osączone z zalewy kapary.
Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termo obiegiem.
Komentarze