Pizza dwie wersje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce rozpuszczamy drożdże w letnim mleku, dodajemy olej. Odstawiamy na chwilkę.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól i pieprz, i mleko. Wszystko mieszamy najpierw łyżką, a potem wyrabiamy ręką ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodajemy mąkę.
2.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3.Gdy ciast dobie rośnie, przygotowujemy pozostałe składniki. Wszystko kroimy w plasterki.
4.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i chwilkę dusimy cebulę.
5.Na tą samą patelnię wylewamy pomidory dodajemy zioła, czosnek starty, można dodać sól, pieprz. Redukujemy sos o połowę, często mieszając, żeby nam się nic nie przypaliło.
6.Gdy już wszystkie składniki mamy przygotowane i ciasto nam ładnie wyrosło, dzielimy je na pół.
7.Rozgrzewamy piekarnik do tem. 200° C.
Pierwszą połowę przekładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość około 3 mm. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy (jaką dysponujemy, ja używa okrągłej na pizze) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Następnie smarujemy połową sosu, a na niego układamy połowę przygotowanych składników i tu chyba nie ma większego znaczenia kolejność, przynajmniej dla mnie. Na koniec kładziemy mozzarelle.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 min.
8.Pizza z oliwkami i kiełbasą.
Robimy wszystko jak w I wersji. Do połowy składników, które nam zostały dodajemy oliwki, kiełbasę i ogórki.
Komentarze