Pizza farmerska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pizza farmerska to połączenie pieczarek, prawdziwej wiejskiej kiełbasy, jajek na twardo, domowych kiszonych ogórków i polskiej cebuli. Taka kompozycja smaków sprawia, że potrawa nabiera rustykalnego charakteru i jest bardzo sycąca. Do tego mocno czosnkowy sos własnej roboty i całość smakuje wyśmien

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5g suchych drożdży
    300g mąki na pizzę włoską typ ,,0’’
    180ml ciepłej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    oliwa do wysmarowania formy

    Sos pomidorowy:
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 puszki pomidorów krojonych
    1 łyżka oregano
    2 łyżki oliwy
    sól
    pieprz

    Pozostałe składniki:
    200g wędzonej kiełbasy
    250g pieczarek
    3 jajka
    4 ogórki kiszone
    1 czerwona cebula
    300g żółtego sera gouda
    przyprawa do grilla
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz
    oregano






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Przekąski

Pizza farmerska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18fi9u4 1. Mąkę, drożdże, sól, i cukier przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, wodę i całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękoma aż do powstanie gładkie elastyczne ciasto. Posypać mąką, przykryć ściereczką
    i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Sos pomidorowy:
    Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu
    do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Kiełbasę pokroić w plasterki, oprószyć przyprawą do grilla i lekko zrumienić na oleju. Ogórki również pokroić w plasterki.
  • 4. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Jajka ugotować na twardo, następnie pokroić w plasterki.
  • 5. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czerwoną cebulę pokroić w piórka.
  • image-1byy435 6. Ciasto na pizzę rozwałkować na kształt krążka o średnicy 40cm, zagnieść brzegi do środka, całą powierzchnię ciasta posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry kiełbasy, pieczarki, jajka, ogórki, cebulę, oprószyć oregano, solą, pieprzem i na końcu posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30-35minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować