Pizza na bardzo cienkim cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto nie opada nawet pod ciężarem składników, a na brzegach jest chrupiące z wierzchu i miękkie w środku

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1,5 szklanki mąki
    - łyżka oliwy
    - pół szklanki letniej wody
    - pół szklanki letniego mleka
    - suche drożdże 7g
    - sól
    -odrobina cukru

    Ponadto:
    - 1/2 puszki pomidorów krojonych
    - oliwki
    - czerwona cebula
    - mozzarella
    - świeża bazylia
    - oliwa
    - papryka
    - suszony pomidor w oliwie

Pizza na bardzo cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1boep2r 1. Mąkę, sól, cukier i drożdże dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć mleko, wodę i oliwę. Płyn delikatnie wlewać do suchych składników mieszając widelcem, gdy wszystko połączy się w większe kawałki i zacznie się kleić wysypać na stolnicę i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min.
    rozciągnąć w dowolny kształt i jeszcze na chwilę odstawić.
  • 2. Pomidory zblendować, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wylać na ciasto. ułożyć składniki i delikatnie całość skropić oliwą. Piec w 200°C przez ok 20min.Mozzarellę i listki bazylii dodać w połowie pieczenia.

Komentarze

Podobne przepisy