Pizza na chrupiącym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam dodaje sól drożdze rozdrabniam dodaję cukier i zalewam letnią wodą odstawiam na 20 min.Po tym czasie dolewam drożdze do mąki i zagniatam ciasto podsypując mąką, po wyrobieniu odsatwiam na 10 min,Po tym czasie dolewam łyżkę oliwy i znów chwilę zagniatam,ciasto ma sie odklejać od miski,można podsypywać mąką.przykrywamy ścierką i odstawiamy nawet na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.W tym czasie robimy sos-przecier dajemy na garnuszka doprawiamy przyprawami,tak po troszku z każdego nie za dużo bo sos będzie gorzki,chwilę gotujemy aby zgęstniał.
Dodatki kroimy,ser ścieramy.Po wyrośnięciu ciasta posypujemy blat mąką i kaszą manna (dzięki temu jest chrupiąca) i robimy placek najlepiej jeżeli robimy go ręcznie ,powoli palcami rozszerzamy ciasto.Piekarnik rozgrzewamy do najwyższej temperatury,kładziemy ciasto na blachę smarujemy sosem ,sypiemy serem i na wierzch dodatki.Pieczemy w gorącym piekarniku ale najlepiej bez funkcji ''termoobieg'' wtedy nie mamy takiej wysuszonej.Pieczemy ok 30,40 min zależy od piekarnika.
Smacznego
Porady
Dodatki oczywiście dajemy dowolne :) użycie kaszy manny nie jest obowiązkowe ale daje dodatkową chrupkość.
Komentarze