Pizza na cienkim cieście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię pizzę więc postanowiłam stworzyć swój ulubiony zestaw.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, 1/4 kostki drożdży, 1/4 l mleka, 1 jajko, 8 łyżek oleju, szczypta soli, szczypta cukru, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 350 g pieczarek, 150 g szynki, 150 g kiełbasy, 150 g salami, 200 g brokuł, 150 g papryki czerwonej, 400 g sera żółtego np. Gouda, 4 ząbki czosnku, oregano, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, tłuszcz do formy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.
    W plastikowej miseczce przygotowujemy rozczyn z drożdży. Wrzucamy drożdże zalewamy 4 łyżkami ciepłego mleka dodajemy 2 łyżki mąki i szczyptę cukru, mieszamy wszystko przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
    Do dużej plastikowej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajko, pozostałe mleko mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn, Zagniatamy ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Dodajemy 4 łyżki oleju i dalej wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  • Pizza na cienkim cieście 2. Brokuły obgotowujemy ok. 8 minut.
    Pieczarki, szynkę, kiełbasę, paprykę, salami, brokuły kroimy wg własnego uznania i wrzucamy wszystko do jednej miski, Dodajemy 2 ząbki przeciśniętego czosnku, oregano ok. 1,5 łyżeczki i szczyptę soli mieszamy.
    Blachę 35x40 smarujemy tłuszczem wykładamy ciasto, smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym z 4 łyżkami oleju, ciasto nakłuwamy widelcem i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 8 minut.
    Ciasto wyciągamy i nakładamy na nie przygotowane składniki w misce.
    Pieczemy ok. 40 minut zmniejszając temperaturę do 160 stopni C.
    Na ostatnie 10 minut pieczenia wykładamy na pizzę żółty ser potarty na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Sos.
    Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, przeciskamy 2 ząbki czosnku, szczyptę soli i oregano.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi czosnku zamiast sosu polecam ketchup. W wersji bardziej wykwintnej można dodać czarne oliwki lub kapary oraz wędzonego kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować