Pizza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
W plastikowej miseczce przygotowujemy rozczyn z drożdży. Wrzucamy drożdże zalewamy 4 łyżkami ciepłego mleka dodajemy 2 łyżki mąki i szczyptę cukru, mieszamy wszystko przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do dużej plastikowej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajko, pozostałe mleko mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn, Zagniatamy ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Dodajemy 4 łyżki oleju i dalej wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
2.Brokuły obgotowujemy ok. 8 minut.
Pieczarki, szynkę, kiełbasę, paprykę, salami, brokuły kroimy wg własnego uznania i wrzucamy wszystko do jednej miski, Dodajemy 2 ząbki przeciśniętego czosnku, oregano ok. 1,5 łyżeczki i szczyptę soli mieszamy.
Blachę 35x40 smarujemy tłuszczem wykładamy ciasto, smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym z 4 łyżkami oleju, ciasto nakłuwamy widelcem i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 8 minut.
Ciasto wyciągamy i nakładamy na nie przygotowane składniki w misce.
Pieczemy ok. 40 minut zmniejszając temperaturę do 160 stopni C.
Na ostatnie 10 minut pieczenia wykładamy na pizzę żółty ser potarty na tarce o grubych oczkach.
3.Sos.
Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, przeciskamy 2 ząbki czosnku, szczyptę soli i oregano.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi czosnku zamiast sosu polecam ketchup.
W wersji bardziej wykwintnej można dodać czarne oliwki lub kapary oraz wędzonego kurczaka.
Komentarze